top of page

Komen er genoeg nieuwbouwwoningen?

Het kabinet wil met 100.000 nieuwbouwwoningen per jaar het nijpend woningtekort oplossen. Maar het economisch instituut voor de bouw (EIB) voorspelt dat dit niet gaat lukken in de aankomende jaren.

Foto bij Blog

In 2023 en 2024 wordt verwacht dat ‘slechts’ 70.000 per jaar opgeleverd gaan worden. Daar komen jaarlijks nog een 5000 woningen bij uit omgebouwde winkel- of kantoorwoningen. En 10.000 woningen die in de plaats komen van woningen die worden gesloopt. In plaats dat het woningtekort afneemt, neemt deze dus juist toe.


Eén van de oorzaken die wordt genoemd zijn de stijgende bouwkosten. Energie is schaars en prijzen van hout en staal stegen 30% tot 50%. En door de gestegen hypotheekrente zijn de financieringslasten voor een nieuwbouwwoning ook toegenomen.


De betaalbaarheid van een nieuwbouwwoning zijn dus verslechterd. En doordat winsten en marges in nieuwbouwprojecten dalen bestaat er zelfs een kans dat ontwikkelaars plannen niet meer verder gaan ontwikkelen, ‘omdat de risico’s niet meer opwegen tegen de winst en marges’.


Daarnaast zijn bij een aantal gemeente grote delen nieuwbouw grond in bezit van ontwikkelaars en bouwers. Die hebben daarom veel invloed op de plannen voor de nieuwbouw in een stad of dorp. Hierdoor ontstaat een risico op te hoge prijzen, ongewenste vertraging in bouwtempo of minder kwaliteit.


De vereniging van woningbouwverenigingen (AEDES) waarschuwt zelfs dat ‘Sociale huur niet de dupe mag worden van deze onevenwichtige grondmarkt’. [1]Daardoor blijft ook de sociale woningsector onder druk staan.


[1] https://aedes.nl/nieuwbouw/aedes-sociale-huur-mag-niet-dupe-van-onevenwichtige-grondmarkt-zijn

bottom of page