top of page

De nieuwe pensioenwet. Wat gaat er gebeuren?

De verouderde pensioenwet krijgt een nieuw jasje. Maar wat gaat dat voor jou betekenen?

Foto bij Blog

Het pensioenstelsel in Nederland is gebaseerd op 3 pijlers.


Nagenoeg alle inwoners in Nederland hebben recht op een uitkering vanuit de AOW (Algemene Ouderdoms Wet) als zij de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken. Dit is een basispensioen dat je opbouwt als je in Nederland woont of werkt. Dit noemen ze ook wel de 1e pijler van het pensioen.


Naast dit basispensioen kun je in Nederland ook pensioen opbouwen via je werkgever of zelf een vermogen opbouwen voor je pensioen. Dit zijn de 2e en 3e pijler van het pensioenhuis.


Waar gaat het over?
De nieuwe pensioenwet, voor de 2e pijler, moet de oude pensioenwet vervangen die zwaar verouderd is. In de oude wet wordt namelijk geen rekening gehouden met de gestegen leeftijdsverwachting en dat je vaak meerdere werkgevers hebt tijdens je loopbaan.


Ouderen gebruiken daardoor meer geld dan ze hebben gespaard, terwijl de jongeren werknemers voor hun eigen pensioenpot willen sparen. En door meerdere werkgevers raakt je pensioen versnippert over meerdere fondsen. Waardoor er uiteraard ook meer kosten worden gemaakt.


Wat verandert er niet.

  1. De AOW-datum wordt door de overheid vastgesteld. Vanaf dat moment krijg je AOW.

  2. De meeste pensioenen worden opgebouwd via de werkgever

  3. De pensioenuitkering is levenslang.

  4. Voor een partner is er vaak een partnerpensioen dat uitkeert na jouw overlijden.

  5. In geval van arbeidsongeschiktheid blijft het pensioen meestal opbouwen.

  6. Vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers maken samen de afspraken van de pensioenregeling.

Wat verandert er dan wel.

  1. Er wordt geen belofte meer gedaan over de hoogte van je pensioenuitkering. Wel wordt afgesproken welk bedrag wordt ingelegd in je pensioen.

  2. De pensioenopbouw is bewegelijker. Als het goed gaat met de economie, kan het pensioen sneller stijgen. Dus ook dalen als het economisch slechter gaat.

  3. Voor het nabestaandenpensioen zijn er duidelijkere en dezelfde regels voor alle pensioenuitvoerders. Deze wordt straks gebaseerd op je laatste loon, wat een enorme verbetering is.

Wanneer krijg je meer te horen over jouw pensioen.

Op dit moment wordt er nog druk vergaderd in de Tweede Kamer over de wet. Het doel is om de wet per 1 juli 2023 in te laten gaan. Daarna moeten de Sociale partners nog een besluit nemen over de nieuwe regeling, compensaties en het invaren van de oude regeling in de nieuwe regeling. 1 juli 2024 moeten de pensioenuitvoerders een plan klaar hebben voor de uitvoering en communicatie over de nieuwe pensioenregeling. Tussen 2026 en 2027 moet de overgang dan uiterlijk zijn uitgevoerd.


Met andere woorden vanaf halverwege 2023 zul je van jouw pensioenuitvoerder(s) bericht krijgen over gevolgen van de nieuwe wet en zullen de pensioenuitvoerders en werkgevers hun werknemers moeten gaan informeren.


Belangrijk is dat zij alleen de gevolgen van de nieuwe regeling zullen laten zien, maar niet kunnen en mogen laten zien wat dit voor jou totale situatie betekend. Om Financieel Zeker te worden is het daarom van belang met mijn in gesprek te gaan. Ik kan doorrekenen wat de financiƫle gevolgen zijn van de nieuwe pensioenregeling in jouw situatie.

bottom of page